Люди, які

Мер'ям Йол

Поп-ап хаб — тимчасове представництво House of Europe, яке відкрилося 17 лютого в школі маркетингу та комунікацій «Багаж» та мало б працювати до 5 червня.

З початком повномасштабного вторгнення команда «Багажу» почала займатися допомогою мешканцям і мешканкам Харкова і області та заснувала благодійний фонд «Волонтерська». Частину витрат профінансували з бюджету поп-ап хабу.

Ми поговорили з продюсеркою та волонтеркою Мер’ям Йол про плани поп-ап хабу, зруйновані росіянами, створення «Волонтерської» та їхню роботу на деокупованих територіях
Напередодні повномасштабного вторгнення школа маркетингу та комунікацій «Багаж» виграла відкритий конкурс на можливість прийняти у себе поп-ап хаб House of Europe

Протягом весни команда мала стати представництвом програми в Харкові та готувала House of Europe Festival. Але все пішло не за планом.

Мер’ям Йол — менеджерка школи, кураторка інтенсивів і продюсерка «Багажу» — у співпраці з House of Europe відповідала за комунікацію з авдиторією.

«Фестиваль ми навіть не встигли анонсувати — це мав бути початок червня, — розповідає Мер’ям. — Він мав складатися з денної та вечірньої програм — лекції, нетворкінг, воркшопи та більш розслаблена частина, така як аудіовізуальний перформанс музикантів і артистів, яких ми мали привезти з-за кордону.

Ще важливим було те, що ми мали бути представництвом House of Europe — люди могли б прийти до “Багажу” і проконсультуватися щодо відкритих конкурсів, їхніх умов, почитати літературу, яку програма спеціально закупила і передала нам. Це мало б зробити грантові можливості ще доступнішими для харків’ян».

Для «Багажу» поп-ап хаб мав стати способом розширити свою авдиторію та долучитися до формування локального культурного ком’юніті. 

У лютому-березні минулого року в поп-ап хабі планувалися різноманітні культурні та освітні заходи (воркшопи, дискусії, кінопокази тощо), презентації грантів та можливостей House of Europe. 

17 лютого відбулося офіційне відкриття поп-ап хабу. 23-го команда провела вечір французького кіно — це був перегляд фільму «Дрібний фермер», а наступного дня «Люк» мав опублікувати матеріал про активності поп-ап хабу.

«23 лютого, десь о першій годині ночі, ми з Оленою Касперович, програмною директоркою “Багажу”, зачинили офіс на ключ і вирішили прогулятися центром додому пішки, — згадує Мер’ям. 

Біля ХНАТОБу ми побачили військовий або якийсь спеціалізований поліцейський автобус. А ми просто пройшли поруч, обговорюючи наступний івент. І це цілком описує те, як ми працювали останні тижні до повномасштабного вторгнення».

Вже тоді інформаційний фон був тільки й про те, що скоро почнеться війна. Ми тоді вирішили, що поки можемо працювати — працюємо. А далі подивимося. Зранку ми всі прокинулися від вибухів

24 лютого команда «Багажу» опублікувала у соцмережах допис із закликом берегти себе, триматися разом і підтримувати армію, в кінці написали: «До зв’язку». Наступний їхній допис вийшов через вісім місяців.
 



«Те, що ми хотіли витратити на артистів з Європи, ми витратили на тушонку»
 
Після повномасштабного вторгнення Мер’ям, трохи оговтавшись від шоку, почала займатися волонтерською діяльністю.
 
«Я залишалася в Харкові і почала волонтерити, — згадує вона. — Я з друзями жила в Pakufuda і в нас була змога пекти хліб. А купа гастрономічних бізнесів передавали нам свої продукти, які ми розповсюджували через людей. 

Тоді волонтерство було дуже хаотичним. Побачила в якійсь групі запит “Срочно, там дідусь на вулиці такій-то, йому потрібні такі-то ліки, допоможіть!”. І допомагаєш, чим можеш».


 
Засновник «Багажу» Макс Бурцев з початком вторгнення займався організацією майбутньої «Волонтерської». Він реєстрував благодійний фонд, організовував робочу гарячої лінії, запроваджував систему реєстрації та обробки запитів тощо. Після того, як закінчив підготовчий етап відкриття благодійного фонду, вони з Мері почали працювати разом і допомагати людям з Харкова та деокупованих територій Харківщини. Так з'явилася «Волонтерська».
 

У команді House of Europe побачили, що ми почали займатися волонтерством та запропонували перерозподілити невикористаний бюджет проєкту і отримати гуманітарку. Так, перша частина їхньої допомоги — це була величезна фура на 20 тонн, яка була наповнена їжею зверху донизу. Те, що ми хотіли витратити на артистів з Європи, ми витратили на тушонку.

«Друга частина — дорослі памперси. Це дуже велика частина витрат для нас. 10 пачок у день розходилися дуже швидко. А враховуючи, що одна пачка вартує 1000 гривень, то це 10 тисяч гривень на день. 

Ми ділили ці пачки з 30 штук по 10-15 штук на людину. Якщо у вас є досвід доглядання за дорослими хворими людьми, то ви розумієте, що 15 штук — це буквально на три-чотири дні. І коли менеджерка Юля спитала, що нам потрібно, то я сказала — памперси. Тож наступна їхня поставка — величезна машина памперсів усіх типів, розмірів підгузків для дорослих людей. Нам їх вистачило місяці на півтора. 

Так наша культурна програма перетворилася на підтримку різних груп населення Харкова. А згодом — і деокупованих населених пунктів Харківщини».


Юлія Філіп'єва, яка відповідає за поп-ап хаби в House of Europe, каже, що рішення про реорганізацію роботи з «Багажем» після 24 лютого та подальші дії програми приймали швидко.

«Завдання, яке ми маємо в Україні — підтримувати представників культури і креативних індустрій. І з початком повномасштабного вторгнення це залишилося актуальним. І першочерговим для нас, звісно, є збереження життя людей, — запевняє Філіп’єва.

Як і всі в Україні, ми реагували на події, які розгорталися. Тож ми досить швидко погодили з делегацією ЄС в Україні, що можемо перевикористати кошти, які у нас були заплановані на різні програми, під нагальні потреби воєнного часу. Це була загальна стратегія роботи House of Europe в умовах повномасштабної війни.

Ми запропонували "Багажу", використати залишок коштів із проєкту так, як вони вважають за потрібне — на допомогу цивільним з їжею, вода, гігієною, евакуацією».


Поп-ап хаб мав заключну точку — вечірку-сюрприз 13 березня. Саме на неї команда і хотіла привезти артистів, гонорари яких пішли на тушонку.

«Ми назвали вечірку “Вечірка-сюрприз”, бо й самі не знали, що саме на ній буде, — розповідає Мер’ям.

Справа в тому, що ми хотіли привезти зіграти на вечірці певних артистів з ЄС. Я мрію, що ми їх ще привеземо, тому не розкриватиму імена, але це класні чуваки з ЄС. Але чуваки з ЄС сказали: “Слухайте, тут така справа — ковід. Найімовірніше, в березні буде черговий карантин і ми не зможемо перетнути кордон”. Ми і вирішили, що не хочемо нікого обманювати — або зіграють вони, або наші локальні артисти. 

А одна зі спроб нашої комунікації з авдиторією — плакати. Ми розвішували їх містом і, звісно ж, всередині нашого офісу. Плакат із анонсом вечірки-сюрпризу не вмістився на загальну стіну для плакатів і ми повісили його окремо — так, щоб було видно.

Зараз журналісти заходять до нас в офіс і дивуються, що ми вже в березні влаштовували вечірки. По факту, ми нікого не обманули. Те, що відбувається з 24 лютого, дійсно стало сюрпризом».
«Наша мрія — закрити базові потреби людей»
 
Зараз до «Волонтерської» залучено понад 60 людей. Частина команди займається роботою на складі — сортуванням гуманітарки, її фасуванням в набори. Є також водії, які їздять у рейси — розвозять гуманітарну допомогу по деокупованих селах. Деякі з волонтерів — співробітники колл-центру та менеджери — перебувають не в Харкові. 

Охочі отримати допомогу телефонують на гарячу лінію та залишають свої запити, з ними додатково зв’язуються менеджери, з’ясовують деталі. 

Основні види допомоги «Волонтерської» — це гігієна, їжа, ліки, корм тваринам, дитяче харчування, підгузки. Окрім цього, все, що пов’язано з маломобільністю — наприклад, інвалідні візки. 

«З вересня, коли деокупували величезну територію Харківської області, 90% нашої роботи — допомога людям на деокупованих територіях. А також людям із Харкова, яким потрібна довготривала допомога з тих чи інших причин, — каже Мер’ям.

Після того, як почалися влучання в критичну інфраструктуру, до нашої допомоги додалися свічки, ліхтарики, наскільки це можливо. Не в тій кількості, в якій нам би хотілося, але так. 

Ми займаємося непопулярною для піару справою. Наприклад, медіа пишуть про людей, які поїхали в деокуповані території і влаштували там якийсь намет, де діти можуть прийти і погратися. І це, звісно, дуже важливо і класно — відновлення, рефлексія, психологічна допомога і все таке».

 

Ми ж взяли на себе частину, про яку мало що можна сказати. Просто возимо людям гігієну. Буває, дитина дуже брудна, бо бавилася в пісочниці. І от коли наші водії приїжджають у село під Вовчанськом, назву якого я навіть не згадаю, бачать таких дітей. Але вони брудні не від ігор, а тому що в них просто немає води чи мила

Навесні в Україні була гостра потреба з гігієнічними засобами, їх було важко знайти.

«У нас є єврові рахунки, тож нам досить просто зробити закупівлі за кордоном — це ми і зробили для команди "Багажу" в координації з ними. Вони обрали все, що їм необхідно, ми це оплатили і організували доставку», — розповідає Юлія Філіп’єва.

Найскладнішим і найбажанішим запитом на деокупованих територіях наразі є ліки. В деяких маленьких селах аптек не було і до повномасштабного вторгнення. Зараз же шлях до них від великих сіл може займати не годину двадцять, як раніше, а всі п’ять — немає доріг, мости зруйновані.

«Волонтерська» також допомагає військовим ЗСУ та територіальній обороні — шоломами, бронежилетами, рюкзаками, одягом, ліками, дронами, раціями, прицілами, тепловізорами, генераторами, буржуйками, автомобілями, каретами швидкої допомоги, автозаком, безпілотником тощо.

Мер’ям каже, що подальші плани «Волонтерської» — продовжувати працювати на Перемогу.
 

Наша мрія — закрити базові потреби людей. Піднятися з вирішення проблем найнижчого ступеню піраміди Маслоу. А поки ці проблеми існують, ми будемо намагатися допомагати з їхнім вирішенням

«Після 23 лютого жодного івенту з програми поп-ап хабу не відбулося. Мені дуже хочеться реалізувати нашу співпрацю, але це точно будуть не ті задуми і концепт, які в нас були. Все, що народжувалося до 24 лютого, померло.

Сьогодні я отримала на електронну пошту лист від Юлі Філіп'євої, координаторки нашої програми зі сторони House of Europe, в якому вона дякує нам за співпрацю в 2022 році, за нашу роботу та волонтерство і дуже сподівається, що в наступному році ми проведемо в “Багажі” вечірку Перемоги. Ту саму вечірку-сюрприз».

 
Ліна Плуженко, фотографії — Олександр Осипов
 
Повернутися на головну